Welkom
Voorstellingen
Vertellen in de klas
Projecten
Speellijst
Foto's, reacties, recensies
Contact
Zoeken
Links
Voor wie werken we
Adrie Gloudemans
Welkom arrow Voorstellingen arrow Workshop Ritme en Verhaal

Workshop
Ritme en verhaal

Image

Als verhalenverteller en percussionist hanteer ik twee van de oudste vormen van mensenlijke expressie. Trommelen is een vorm van oer-muziek die teruggrijpt op de eerste geluiden en bewegingen die we onbewust in de moederschoot gehoord en gevoeld hebben.

In onze dagelijkse bezigheden zit ook ritme. Als we ademhalen, lopen, fietsen, dansen of eten kunnen we ervaren welk ritme we prettig vinden. West Afrikaanse percussie is polyritmisch d.w.z. verschillende ritmepatronen vormen gezamenlijk gespeeld een nieuw ritme of een groove. Ieders bijdrage daarin is belangrijk en we ondersteunen elkaar om de groove tot stand te brengen.

Aan de hand van een Afrikaans dierverhaal leren de kinderen een Afrikaans ritme spelen. Het verhaal en de bijbehorende klanken en liedjes zorgen voor het kader. Het is een fabel dat ritmes bij de Afrikaanse mensen in het bloed zit. Ze worden er wel mee opgevoed. Bij elke ceremonie en elk feest hoort een ritme dat door jong en oud gezongen, geklapt, gedanst en getrommeld wordt.

De trommel is een eenvoudig instrument. Zelfs een emmer of een doos kan als ritme-instrument dienen. Een ritme nodigt uit tot bewegen. Het is een prettig gevoel om in je lichaam in een groove (een zich herhalend ritmepatroon) te voelen. We gaan op verkenning naar ons eigen ritmegevoel zonder nadruk op techniek.

Deze workshop is ook zeer geschikt om te combineren met de voorstelling 'De trommel vertelt'. Daarbij kan b.v. groep 8 na de workshop als begeleidingsorkest (met bezems en stokken)fungeren wanneer de voorstelling voor de rest van de school wordt gespeeld. Kijk hier voor foto's van zo'n presentatie op de Paulusschool in Someren.

Groepsgrootte workshop ca 20 tot 30 kinderen

 
Advertisement
Verteltheater Watverteljemenu Snoekborch 14 5247VC Rosmalen tel 0624520465

© 2018 Verhalenverteller Adrie Gloudemans - Verteltheater Watverteljemenu